Wat is Compound (COMP)?

Composite (COMP) is een gedecentraliseerd financieringsproject (DeFi) waarmee gebruikers cryptocurrencies kunnen storten in kredietpools die ze vervolgens kunnen lenen. Met andere woorden, Compound is een gedecentraliseerd protocol op basis van de Ethereum-blockchain waarmee je crypto kunt lenen en uitlenen.

Wat is het probleem dat Compound zou moeten oplossen?

Als je traditioneel geld wilde lenen, kon je tot voor kort alleen terecht bij gecentraliseerde instellingen zoals banken. In principe geldt hetzelfde voor de rente op je geld, dan moest je je euro’s of dollars op een spaarrekening zetten en dan zou je rente verdienen. Compound maakt het voor u mogelijk om nu rente over uw geld te verdienen  zonder een bank in te schakelen. Het vergrendelen van uw crypto  met Compound is als het storten van uw geld op een spaarrekening, maar met behulp van een gedecentraliseerd blockchain-gebaseerd protocol. In plaats van uw geld op de bank te storten, stuurt u uw crypto naar de samengestelde portemonnee.

Compound vermindert in wezen  de wrijving tussen leningen en leningen doordat kredietverstrekkers en kredietnemers  rechtstreeks kunnen communiceren met het renteregister zonder dat er over leningsvoorwaarden hoeft te worden onderhandeld. Dit zorgt voor een efficiëntere geldmarkt. Om rente te  verdienen, moet u de activa overdragen aan het register. Om activa te lenen, moet u bepaalde andere activa als onderpand aan het systeem verstrekken.

Wat is het proces van compounding?

Compound stelt gebruikers eenvoudigweg in staat om cryptocurrency te storten in lending pools waar leners toegang tot hebben. De gebruikers die cryptocurrency uitlenen verdienen vervolgens rente op de activa die ze in de pool storten. Zodra een storting werd uitgevoerd, kent Compound een nieuwe cryptocurrency toe, een cToken genaamd (die de aanbetaling vertegenwoordigt) aan de geldschieter. Voorbeelden van cTokens zijn cETH, cBAT, cDAI of cLINK. Elke cToken kan zonder beperking worden overgedragen naar een andere wallet of verhandeld, maar is alleen inwisselbaar voor de cryptocurrency die aanvankelijk in het protocol werd vergrendeld. CTokens vertegenwoordigen uw saldo in het register en verdienen na verloop van tijd rente.

 

DeFi en verbinding

Het idee achter DeFi is als volgt: decentralisatie van alle financiële diensten  met behulp van blockchain- en cryptocurrency-protocollen. De belangrijkste blockchain die wordt gebruikt om gedecentraliseerde financiering op te bouwen, is Ethereum, een gedecentraliseerde blockchain die slimme contracten mogelijk maakt waarop andere gedecentraliseerde applicaties (dapps)  kunnen worden gemaakt met behulp van native cryptocurrencies. Het Composite Protocol houdt zich voornamelijk bezig met  het  uitlenen van cryptocurrency en het uitlenen van financiële diensten. Met andere woorden, samengestelde financiering kan  worden omschreven als een spaarrekening waarop u rente kunt verdienen zonder uw geld aan een derde partij toe te vertrouwen.

Vanaf april 2021 zullen negen verschillende tokens beschikbaar zijn op het Compound-platform: ZRX, Basic Attention Token (BAT), Compound (COMP), Dai (DAI), Ether (ETH), USD Coin (USCC), Tether (USDT )), Uniswap (SWAP) en Wrapped Bitcoin (WBTC). Houd er rekening mee dat USDT het enige token is dat niet als onderpand kan worden gebruikt, aangezien de kostenstructuur het liquiditeitsmechanisme van Compound kan beïnvloeden. In het geval van de compound worden de rentetarieven weergegeven in een percentage van het jaarlijkse rendement of het percentage van het jaarlijkse rendement (APY) en verschillen de rentetarieven  tussen de verschillende activa. De compound leidt de rentetarieven af ​​met behulp van algoritmen die rekening houden met vraag en aanbod van de respectieve token.

Bestuur in samengestelde vorm

Door  de native COMP te behouden, kunt u inspraak hebben in het samengestelde DAO-bord. Dit betekent dat COMP niet alleen een utility-token is, maar ook een governance-token. Governance-tokens zijn tokens waarmee tokenhouders  de toekomst van een protocol kunnen vormgeven. COMP-tokenhouders stellen protocolwijzigingen voor en stemmen erover, en houden zo toezicht op boekingen en de protocolkassier. Wie heeft hoeveel stemmen in de samengestelde DAO? Elk COMPtoken vertegenwoordigt één stem die  namens u aan een andere partij kan worden gedelegeerd.

Voorstellen in de samengestelde DAO zijn automatisch uitvoerbare code waarvoor een stemperiode van drie dagen geldt. Als de gemeenschap een bestuurswijziging in het protocol goedkeurt, wordt deze twee dagen later van kracht, waardoor iedereen de kans krijgt om openstaande posities te sluiten voordat de wijzigingen van kracht worden. Op deze manier is Compound een volledig zelfbeheerd ecosysteem en werkt het systeem volledig decentraal. Iedereen met 100.000 COMP-tokens kan een nieuw voorstel indienen. Iemand met ten minste 100 COMP-tokens kan ook een voorstel indienen, maar ze moeten eerst gemeenschapsondersteuning zoeken en COMP-tokens op het voorstel delegeren.

Het orakel van verbindingen

Het team achter de Decentralized Financial Protocol Composite (DeFi)  is van mening dat het een van de grootste zwakheden van DeFi heeft opgelost: te veel vertrouwen op gecentraliseerde services om prijsgegevens te verstrekken. In veel gevallen vereisen DeFi-projecten externe prijzen om te kunnen functioneren. Een gedecentraliseerde beurs (DEX) moet bijvoorbeeld  de marktprijs van een bepaalde transactie kennen. En om die prijzen te weten te komen, moet men vertrouwen op gecentraliseerde eenheden die orakels worden genoemd. De orakels in de compound worden beheerd door gebruikers die COMP-tokens bezitten.

Aave vs. Compound

Aave is een ander bekend gedecentraliseerd geldmarktprotocol en met dit platform kan een gebruiker 24 verschillende activa lenen en uitlenen, waardoor Aave  meer activa heeft om uit te lenen en uit te lenen aan gebruikers in vergelijking met Compound. Zowel Compound als Aave werken op een vergelijkbare manier, waardoor kredietverstrekkers liquiditeit kunnen bieden door cryptocurrencies in liquiditeitspools te storten om rente te verdienen. Maar Aave is complexer dan Compound omdat het meer flexibiliteit en functies biedt.

Makerdao vs. Compound 

MakerDao is een andere bekende Defi-toepassing. Het open source-project is opgericht in 2014  en blijft een van de belangrijkste dapps  op basis van de Ethereum-blockchain. Het Maker Protocol heeft Dai als  native token en tokenhouders kunnen net als bij Compound online geld verdienen. Naast de credits en credits die door verschillende DeFi-projecten worden aangeboden, biedt Maker een unieke manier om geld te verdienen:  Dai Savings Rate (DSR)-contracten. DSR-contracten begonnen in november 2019 toen Maker een upgrade naar MultiCollateral Dai uitvoerde. De MultiCollateral Dai kan gezien worden  als een soort spaarrekening, waar de houders van de DAItoken  de rente ontvangen. MakerDao verschilt van Compound doordat de hoofdfunctie van het platform een ​​stablecoin is.

Tarief van samengestelde rente (COMP)

De compound werd gelanceerd in 2017 en werd opgericht door Robert Leshner en Geoff Hayes, maar het COMP-token werd pas in juni 2020 toegevoegd en is sindsdien verhandelbaar. De prijs van COMP sprong van rond de $ 65 naar meer dan $ 335 een week na de lancering. Daarna begon de prijs weer te dalen en in november van dat jaar bereikte de COMP een dieptepunt van minder dan $ 90. Daarna begon de prijs weer te stijgen. Op 1 januari  2021 was de COMP-tokenprijs $ 145. In 2021 begon de waarde van het COMP-token nog sneller te stijgen, net als veel andere DeFi-projecten, en COMP bereikte een recordhoogte van $ 911 in mei  2021. Op het moment van schrijven van dit artikel, september 2021, een COMP-token ongeveer $ 360 waard.

Waar kan ik Compound (COMP) krijgen in Nederland?

Waar kan Compound (COMP) in Nederland worden gekocht en verkocht? Je kunt de COMPtoken  in Nederland kopen op Coinbase, Bitvavo, Coinmerce, Bitcoin Meester, Knaken en LiteBit. Waar kan ik compound kopen met iDEAL? Gemakkelijke verbinding met iDEAL kopen Bitcoinmeester en Coinmerce. Dit was voorheen mogelijk met Binance, maar deze service is stopgezet. Aangezien het COMP-token is gebaseerd op de Ethereum-blockchain en COMP  een ERC20-token is, kunt u het token vasthouden op elk Ethereum-adres waarvan u de privésleutel heeft. Natuurlijk raden we aan om een ​​hardware wallet zoals Ledger Nano te gebruiken  om je COMP-tokens nog veiliger op te slaan.