Waarom moet je in een hardware wallet investeren?

Een NFT (lees hier meer over wat NFT’s zijn) is natuurlijk gewoon een token dat op de blockchain draait. Daarom kun je een NFT net als elke andere token opslaan: in een cryptowallet. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden bij het opslaan van NFT. 

 Allereerst is het belangrijk om te kijken welk protocol er gebruikt wordt  en op welke blockchain  NFT draait. U kunt een NFT die op de Bitcoin-blockchain draait niet opslaan in een portemonnee die is bedoeld voor Ethereum-tokens. Dit komt omdat dergelijke tokens  een protocol gebruiken dat  de portemonnee moet ondersteunen. 

 Controleer dus altijd  op welke blockchain uw NFT draait en welk protocol het gebruikt. U zult zien dat de meeste NFT’s op de Ethereum-blockchain draaien en  het ERC721-protocol gebruiken, omdat dit wordt beschouwd als het standaardprotocol voor NFT’s. U kunt uw NFT vervolgens opslaan in een Ethereum-portemonnee zoals MetaMask. Dit is echter niet de veiligste manier om uw NFT op te slaan, wat we zo dadelijk zullen uitleggen.

Waarom is het van cruciaal belang om NFT’s veilig op te slaan?

We hoeven eigenlijk niet  uit te leggen waarom het belangrijk is om NFT veilig op te slaan. Het antwoord is hetzelfde als  de vraag “Waarom is het belangrijk om uw geld veilig te bewaren?” 

 NFT kan veel waard zijn. Werkelijk; de waarde van een NFT kan veel sneller exploderen dan een cryptovaluta of token. Dit komt gedeeltelijk omdat NFT’s uniek zijn en als individuele activa worden verkocht. Dit maakt de waarde van een NFT veel meer afhankelijk van vraag en aanbod. 

 Op 11 maart 2021 verkocht een kunstenaar genaamd Beeple bijvoorbeeld een NFT genaamd Everydays: the Deadline 5000 Days voor $ 69 miljoen via Christie’s (een veilinghuis). De kunstenaar had meer dan 13 jaar aan dit kunstwerk gewerkt. Of wat vind je van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey? Het werd verkocht als NFT voor meer dan $ 2,9 miljoen. Ook virale foto’s of video’s worden  steeds vaker  als NFT verkocht. De video “Charlie Bit My Finger” bracht bijvoorbeeld meer dan $ 750.000  op: Omdat NFT’s veel waard kunnen zijn, is het belangrijk dat ze goed en veilig worden bewaard. Niet alleen omdat je geld kunt verliezen, maar ook omdat NFT’s meer criminelen aantrekken. De hoge waarde van NFT’s werkt als een magneet voor criminelen omdat het hen erg rijk kan maken. Ze zullen dus hun best doen om een ​​portemonnee met NFT te hacken dan een portemonnee met wat Ethereum-munten.

Tips voor het beveiligen van uw NFT-portemonnee

Laten we  de beste manieren bespreken om uw NFTwallet te beschermen.

Wanneer u een portemonnee aanmaakt, ontvangt u altijd een openingszin. Dit is een combinatie van (vaak) 24 woorden waarmee je op elk moment je portemonnee terug kunt krijgen. Ervan uitgaande dat u ooit de toegang tot uw laptop verliest, kunt u uw openingszin gebruiken om uw portemonnee terug te krijgen op een ander apparaat. 

 Dit betekent ook dat als ze uw openingszin in de hand hebben, hackers in uw portemonnee kunnen komen. Daarom is het uiterst belangrijk dat je je openingszin goed opslaat. Doe dit nooit op een van uw apparaten die met internet zijn verbonden. Hackers hebben  altijd de mogelijkheid om toegang te krijgen. 

 Het is het beste om de openingszin op een vel papier te schrijven en dat vel op een veilige plaats (zoals  een kluis) te bewaren. Een andere optie is om je openingszin op te slaan in een Word-document en op een USB-stick op te slaan. Verwijder vervolgens het Word-document van uw computer. Als u het hoogste beveiligingsniveau wilt, kunt u het Word-document nog steeds versleutelen.

NFT`s kun je in verschillende soorten wallets opslaan. Natuurlijk denk je al snel aan een software wallet, zoals MetaMask. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een desktop wallet. Toch zijn dit niet de meest veilige opties voor het opslaan van NFT`s. 

 De meest veilige wallet is natuurlijk een hardware wallet, die je ook kunt gebruiken voor het opslaan van cryptomunten en tokens. Dit is een type USB-stick waarop uw privésleutels worden opgeslagen. Als je de hardware wallet loskoppelt van je computer, is het voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de content. 

 Kies je voor een hardware wallet, dan dien je deze wallet natuurlijk  op een veilige plek te bewaren. Neem hem dus niet overal mee naar toe,  laat hem altijd thuis. Een van de veiligste opties is om de hardware wallet thuis in een brandveilige kluis  te bewaren. 

 Op internet vind je verschillende soorten hardware wallets. De bekendste portemonnees zijn van Trezor en Ledger. Beide bedrijven bieden veilige hardware wallets die gemakkelijk te gebruiken zijn. Zo bewaar je je NFT’s veilig in een  Trezor of Ledger hardware wallet.

Gebruik wachtwoorden die zowel veilig als sterk zijn.

Je hoort  vaak  dat je voor elk account een ander wachtwoord moet gebruiken. Ik raad het zeker aan, maar ik ben tegelijkertijd ook realistisch. Tegenwoordig heb je tientallen, zo niet honderden, verschillende accounts. Natuurlijk zult u nooit al deze wachtwoorden kunnen onthouden. 

 Gelukkig kun je  in browsers zoals Safari of Google Chrome nu een voorgesteld wachtwoord kiezen. Dit is een sterk wachtwoord dat direct wordt opgeslagen in een veilige wachtwoordkluis in uw browser of op uw apparaat. U hoeft dus niet zelf een nieuw wachtwoord te bedenken of te onthouden. Tegelijkertijd zijn deze wachtwoorden vaak veel veiliger dan degene die u zelf kunt maken. 

 Gebruik je liever geen wachtwoordkluis? Het is dus belangrijk om een ​​sterk wachtwoord te maken met hoofdletters en kleine  letters, cijfers en speciale tekens. 

 Veel mensen denken dat het niet uitmaakt of bepaalde accounts worden gehackt. “Ze kunnen niets met mijn Facebook-account” of “Maar ik heb niets te verbergen in mijn e-mail” zijn veelgebruikte uitspraken. Natuurlijk post je misschien niets op Facebook, maar dat zou het begin kunnen zijn van een geweldige hack. 

 Zodra hackers op je Facebook zitten, kunnen ze de kans vergroten dat je op een link klikt. Of u kunt een bestand uploaden naar een van uw apparaten. Nog erger is het met hackers in je mailbox. U kunt dan inloggen op bijna elk account  dat aan uw e-mailadres is gekoppeld. 

 Van hieruit kun je steeds meer doordringen in je apparaten, met de mogelijkheid  dat je ook toegang krijgt tot de portemonnee, die zich in je browser of op je apparaat bevindt. Daarom is het belangrijk om  een ​​sterk wachtwoord te gebruiken voor “kleine” of “minder belangrijke” accounts. 

 De volgende video laat zien hoe u het sterkst mogelijke wachtwoord kiest.

2FA moet op al uw accounts zijn ingeschakeld.

Je ziet steeds meer dat je 2FactorAuthentication (2FA) kunt gebruiken. Dit is een techniek waarbij je minimaal 2 acties moet ondernemen voordat je kunt inloggen op je account. Je moet  bijvoorbeeld eerst een wachtwoord invoeren, waarna je een sms ontvangt met een code die je moet invoeren om verder in te  loggen. 

 In veel gevallen kunt u ook  de applicatie Google Authenticator gebruiken. Wanneer je inlogt, zal de website  je  vragen om de code in deze app in te voeren na het invoeren van een wachtwoord. Zo weet de website altijd dat jij degene bent die zich aanmeldt. 

 Het is belangrijk om 2FA te gebruiken op een crypto- en portemonnee-uitwisseling. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor hackers  om toegang te krijgen. Let  op waar je de tweede code vandaan haalt. Het veiligst is  om dit via de Google Authenticator te doen of om een ​​sms te ontvangen. Hackers hebben hier minder makkelijk toegang toe dan bijvoorbeeld in je mailbox.

Sta nooit toe dat vreemden uw computerscherm zien.

Het is heel gebruikelijk om uw computerscherm met andere mensen te delen, bijvoorbeeld wanneer u in contact bent met een helpdesk. Met Teamviewer kan iemand bijvoorbeeld uw computer op afstand bedienen om u te helpen. 

 Deze mensen kunnen echter ook handelingen of handelingen verrichten die ze niet  zouden moeten doen. Zorg ervoor dat u bestanden opent of uploadt naar uw computer zonder dat u het merkt. 

 Hoewel dit vaak wordt gedaan door vertrouwde bedrijven, is het zeer onveilig. Er zijn ook momenten waarop werknemers van grote bedrijven (die u zou vertrouwen) bestanden openen of archiveren wanneer ze dit niet  mogen doen. 

 Als u uw NFT’s opslaat in een portemonnee op uw computer, mag u dit type service nooit gebruiken. Het risico is vele malen groter dan het voordeel dat u krijgt.

Klik niet alleen op een link (en download geen bestanden die u niet kent).

Dit is natuurlijk altijd  belangrijk geweest als het gaat om internetbeveiliging. Klik nooit op een link als u niet weet waar deze naartoe gaat. Zo’n link is te vinden op internet, maar kan je ook per e-mail worden toegestuurd. Onverwachte e-mail ontvangen van iemand met een link of bestand? Klik er nooit op en download  nooit bestanden uit deze e-mail. Het beste kunt u de e-mail direct  als spam melden en  uit uw inbox verwijderen. 

 Wanneer u op een link klikt, kan er automatisch een bestand worden gedownload (zonder dat u het door hebt)  waarmee hackers uw computer kunnen binnendringen. Dan zou je (met behulp van bepaalde technieken) toegang kunnen krijgen tot je portemonnee. We noemen het ook wel phishing. 

 In de volgende video wordt in het Nederlands uitgelegd wat phishing is, hoe u het kunt detecteren en wat u eraan kunt doen.

Conclusie:

NFT’s worden elke dag populairder. Steeds meer mensen praten erover, maar ook steeds meer mensen  kopen en verkopen NFT. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de prijs van dergelijke NFT’s recentelijk omhooggeschoten is. Daarom zijn NFT’s ook een aantrekkelijke prooi voor hackers. Daarom is het erg belangrijk dat u uw NFT’s veilig bewaart in een cryptowallet. 

 In dit artikel geef ik je de veiligste tips  om dit  te doen: 

  •  Bewaar je seed-frase NOOIT op een van je apparaten
  • Gebruik een hardware wallet
  • Gebruik sterke en veilige  wachtwoorden
  • Schakel 2FA in op al je accounts
  • Deel nooit het scherm vanaf uw computer
  • Klik niet zomaar op een link (en download geen onbekende bestanden) 

 Als u deze tips gebruikt, verkleint u de kans dat uw NFT’s worden gehackt en gestolen.