Nepnieuws over Walmart en de gevolgen op de cryptomarkt

Afgelopen maandag was er een zeer chaotische situatie op de cryptocurrency markt. Vooral de Litecoin-markt werd ineens heel interessant voor beleggers. Dat kwam tot uiting in de enorme prijsstijging van afgelopen maandag. De prijs van LTC sprong naar ruim $237. De reden voor deze enorme prijsstijging en de daaruit voortvloeiende chaos op de markt was nepnieuws over Walmart van grote Amerikaanse persbureaus. De kanalen beweerden dat Walmart, een bekende Amerikaanse supermarkt, een betalingsoptie op haar website zou introduceren waarmee gebruikers van cryptocurrency kunnen betalen met hun digitale valuta. Deze verklaringen zijn echter onjuist.

Nepnieuws via Walmart

Er waren verschillende grote en bekende nieuwssites die de nepadvertentie verspreidden. Neem bijvoorbeeld CNBC, Reuters en Decrypt. Het is duidelijk dat de auteurs van de artikelen niet van plan waren het nepnieuws over Walmart te verspreiden. De nepnieuwsberichten bevatten een claim die door Walmart zou zijn gedaan. Er werd aangekondigd dat de supermarkt van plan is om vanaf 1 oktober een betaalmogelijkheid te implementeren waarmee mensen hun LTC-munten kunnen gebruiken om hun producten te betalen. Volgens het nepnieuws over Walmart was dit het resultaat van een samenwerking tussen de Litecoin Foundation en Walmart.

Sindsdien is de bron van het nepnieuws onderzocht. Het nepnieuws over Walmart werd aan de wereld gebracht via een enkel GlobeNewsWire-persbericht. Ze publiceerden valse berichten dat Walmart de Litecoin-betaaloptie zou introduceren. De Walmart-woordvoerder zei naar verluidt dat cryptobetalingen goedkoper en sneller waren omdat de valuta geen centrale autoriteit had.

De echte Walmart-woordvoerder heeft berichten over de associatie van de supermarkt met Litecoin ontkracht. Dit gebeurde ongeveer een uur nadat het eerste rapport werd gepubliceerd. De woordvoerder zei dat het GlobeNewsWire-rapport niet authentiek was. Ook de directeur van de Litecoin Foundation heeft laten weten dat het niet gaat om het implementeren van de cryptocurrency in het Walmart betalingssysteem. Volgens Jay Milla, de directeur, is er niet eens een gesloten samenwerking tussen Walmart en de Litecoin Foundation.

 

Een enorme prijsstijging

De verspreiding van nepnieuws over Walmart en het zogenaamde nieuwe cryptocurrency-betalingssysteem was als een lopend vuurtje. Hierdoor hoorden ook veel cryptohandelaren en investeerders in de cryptomarkt het nieuws. Uiteraard bleef dit niet zonder gevolgen.

Marktgegevens laten zien hoe de prijs van de cryptocurrency Litecoin direct na de aankondiging piekte. Er was een stijging van meer dan 35%! De prijs steeg van $ 175 naar een hoogtepunt van $ 237. Toen bekend werd dat het nieuws over Walmart en Litecoin niet klopte, daalde de prijs van LTC dramatisch. Op het moment van schrijven kost Litecoin ongeveer $ 183.

 

Waarom het nepnieuws over Walmart geloofwaardig was

Als je meer bekend bent met de ontwikkelingen in de cryptocurrency-markt, zal het je niet verbazen dat de authenticiteit van het rapport in eerste instantie niet in twijfel werd getrokken. Walmart staat bekend als een grote Amerikaanse keten die de ontwikkeling van de wereld van cryptocurrencies niet in de weg staat. De supermarktketen heeft een marktkapitalisatie van maar liefst $ 406, dus het kan een groot verschil maken in de markt.

Een woordvoerder van de keten heeft al laten weten dat het bedrijf mogelijk onderzoek doet naar de implementatie van cryptocurrencies in zijn betalingssysteem. De recente vacatures van het bedrijf op zoek naar een expert op het gebied van digitale valuta hebben het nepnieuws over Walmart nog geloofwaardiger gemaakt. Er is echter geen directe link bevestigd tussen het plaatsen van deze vacature en de implementatie van een crypto-betaalsysteem bij Walmart. Het kan ook zijn dat Walmart de handige blockchaintechnologie gebruikt, bijvoorbeeld voor supply chain management. Daarnaast kan cryptografische technologie ook ingezet worden op het gebied van klantenbeheer en werkautomatisering.