IOTA Blockchain uitleg voor beginners

Als je aan cryptocurrencies denkt, denk je aan blockchain. Dit is tenslotte de technologie die cryptocurrencies altijd gebruiken. Helaas is dit niet helemaal waar. Een cryptocurrency hoeft  niet altijd  op een blockchain te draaien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij IOTA (MIOTA).

In plaats van blockchain gebruikt IOTA  een andere technologie genaamd DAG (Directed Acyclic Graph), die tot doel heeft  de communicatie tussen IoT-apparaten te verbeteren. Omdat het geen blockchain-technologie gebruikt, heeft het ook niet de problemen die de meeste blockchains hebben, zoals  schaalbaarheid.

Wat is IOTA (MIOTA)?

IOTA is een  open source gedistribueerd grootboek dat is opgezet om eenvoudig en snel gegevens uit te wisselen tussen alle soorten apparaten. Hun doel is om voorop te lopen in de  Internet of Things (IoT)-revolutie. Het is niet precies hetzelfde als een blockchain, zoals vaak het geval is bij andere cryptocurrencies. Hoe dit precies werkt, leggen we u zo uit.

Wil je via een video in een paar minuten  weten  wat IOTA is? Ik raad  je daarom aan om onderstaande video  te bekijken, waarin het heel duidelijk  wordt uitgelegd. Het is een goede basis voor een nadere toelichting in dit artikel.

 

Internet of Things (IoT)

De laatste jaren horen we steeds meer over het Internet of Things (IoT),  ook wel Internet of Everything (IoT) genoemd. Dit betekent dat  steeds meer apparaten “slim” worden en vervolgens verbinding maken met internet. Eigenaren van deze apparaten kunnen ze vanaf een ander apparaat bedienen, bijv. Bijv. B. een mobiele telefoon, tablet/iPad of telefoon.

Een van de meest voorkomende slimme apparaten zijn natuurlijk slimme luidsprekers, die je via je telefoon kunt bedienen als ze met internet zijn verbonden. De laatste jaren komen er echter steeds meer  slimme apparaten bij. Denk aan slimme gordijnen, slimme vaatwassers, slimme thermostaten, slimme lampen en slimme deursloten.

Om deze apparaten te kunnen bedienen, moet je ze eerst verbinden met het wifi-netwerk. Vaak heeft elk merk zijn eigen HUB die rechtstreeks op de router wordt aangesloten. Verbind vervolgens het apparaat met deze HUB en dan kun je het apparaat bedienen met een mobiel apparaat.

De reden dat elk merk zijn eigen HUB heeft, is omdat elk apparaat anders communiceert. Er zijn verschillende communicatiestandaarden, waarvan sommige algemeen zijn:

 • Zigbee
 • X10
 • Insteon
 • WiFi
 • ZWave
 • Apple HomeKit
 • Google Nest
 • ThreadNetwork
 • KNX
 • Mesh

Soms kan het moeilijk zijn .Laat de apparaten  samenwerken als ze  een andere standaard gebruiken. Daarom zou de gegevensuitwisseling veel efficiënter moeten zijn om  een ​​netwerk van smart home-apparaten eenvoudig te configureren. Het team achter IOTA wil hier graag aan bijdragen.

 

Het team achter IOTA

IOTA werd in 2015 opgericht door David Otherebo (Noorwegen), Dominik Schiener (Italië), Dr. Serguei Popov (Rusland) en Serge Ivancheglo (Wit-Rusland). Het is dus een groep mensen uit verschillende landen en afkomst.

IOTA is ontworpen in 2013. Toen kwam Popov in aanraking met cryptocurrencies en raakte erin geïnteresseerd, waarna hij een whitepaper schreef. Vervolgens kwam hij in contact met de andere IOTA-oprichters.

Momenteel bestaat het IOTA-team uit meer dan 100 mensen, elk met hun eigen specialiteiten.

https://www.youtube.com/watch?v=CZxH1V_zoug
 

Hoe werkt de IOTA-blockchain?

Laat me eerst zeggen dat IOTA niet zomaar een blockchain is. Je kunt het bijvoorbeeld niet vergelijken met  de  Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) blockchain. Blockchain is een datastructuur, alleen  IOTA gebruikt deze structuur niet. In plaats daarvan gebruiken ze een eigen  datastructuur genaamd de Tangle. Het doel van Tangle is om numerieke representaties op een speciale manier op te slaan en te beheren.

Tangle is een DAG die staat voor Decentralized Acyclic Chart. Dit heeft als voordeel  dat er geen schaalbaarheidsproblemen zijn. Dit overwint  een van de grootste problemen met blockchains direct uit de doos.

Nu denk je misschien dat blockchain ook maar een TAG is. Dat is waar, maar niet helemaal. Hoewel blockchain het DAG-principe gebruikt, lopen  transacties niet parallel. Dit is  het geval bij Tangle, wat betekent dat alle transacties op het IOTA-netwerk gelijktijdig en direct  kunnen worden verwerkt.

 

Consensusalgoritme

Het is opmerkelijk  dat IOTA  veiliger en efficiënter werkt naarmate er meer nodes aan het netwerk worden toegevoegd. Bij veel blockchains kunnen er problemen ontstaan ​​als het netwerk te groot wordt, omdat het  kan vertragen. Een andere reden voor de snelheid van het netwerk  is het feit dat er geen miners zijn om transacties te valideren. Het betekent ook dat er minder energie nodig is  om transacties te valideren.

Tegelijkertijd wordt  het consensusalgoritme Proof of Work (PoS) gebruikt. Hoe komt het  dat er geen mijnwerkers zijn? IOTA gebruikt een aangepaste PoW-versie. Dit algoritme brengt geen kosten of vergoedingen met zich mee en verbruikt tegelijkertijd veel minder elektriciteit. Gebruikers concurreren niet met elkaar over wie transacties als eerste  goedkeurt.

Hierdoor is het mogelijk om met bijna elk apparaat verbinding te maken met het netwerk. Gewoonlijk heb je, net als Bitcoin,  grote computers (en vaak grote serverruimten) nodig om deel te nemen aan het minen van nieuwe blokken. Het gaat namelijk allemaal om de rekenkracht die het kan leveren. Degenen die niet genoeg rekenkracht leveren, hebben geen kans van slagen op het netwerk.

Dit kan door de stappen op de IOTA-website te volgen.  Aniek voert vervolgens een transactie uit die naar het netwerk wordt gestuurd. Michel doet dat ook. Daarna wil Bram ook een transactie naar het netwerk sturen. Hiervoor moet Bram eerst de laatste twee transacties verifiëren, die van Aniek en Michel. De post-Bram-gebruiker moet ook eerst de transactie van Bram en iemand anders  verifiëren voordat hij een transactie kan indienen, enz.

Het is begrijpelijk als u het moeilijk vindt om te begrijpen hoe IOTA werkt. Soms is het makkelijker om iets uit te leggen door middel van visualisaties. Dus je kunt de onderstaande video blijven bekijken om meer te weten te komen over IOTA’s consensusalgoritme, Tangle.

 

De nodes controleren

De nodes in het IOTA-netwerk controleren elkaar dus niet, zoals  bij blockchains het geval is. Hoe wordt de veiligheid  gegarandeerd? Ten slotte kan iemand gemakkelijk een transactie valideren die niet bedoeld is om te worden gevalideerd.

Er is een centraal knooppunt, de zogenaamde coördinator, die onder toezicht van Stichting IOTA controleert of alle knooppunten hun werk zorgvuldig en volgens de regels doen. Als gevolg hiervan kunnen we zeggen dat IOTA eigenlijk  niet zo gedecentraliseerd is als veel andere blockchains. Er is altijd een centrale autoriteit die controleert of alles volgens de regels verloopt, vergelijkbaar met een bank of een staat.

Dat is op zich niet erg, want IOTA presenteert zich niet als een decentraal of blockchainproject. Toch schendt het de principes van cryptocurrency een beetje; een decentraal betaalmiddel dat wordt beheerd door een decentraal netwerk (de blockchain).

MIOTAcoin

Meestal is het mogelijk om tokens of cryptocurrencies te minen. Als u de transacties eerst valideert, kunt u een beloning ontvangen. Deze beloning bestaat deels uit  transactiekosten, maar ook deels uit nieuwe valuta. In dit geval zullen er steeds meer nieuwe munten worden toegevoegd.

Het is ook mogelijk dat de beloning uitsluitend bestaat uit de transactiekosten die gebruikers bij het doen van een transactie aan het netwerk betalen. Dit is meestal het geval bij een proof-of-stake (PoS) model.

IOTA maakt geen gebruik van deze systemen en daarom worden er geen nieuwe IOTA-munten toegevoegd. Er zijn in totaal 2.779.530.283 (2,8 biljoen) IOTA-munten, en dit zal voor altijd het aantal actieve munten blijven. Dit is natuurlijk een zeer groot aantal, daarom worden IOTA-munten per miljoen eenheden verhandeld. Deze eenheid wordt MegaIOTA genoemd, afgekort als MIOTA.

Op het moment dat je 1 MIOTA koopt, heb je eigenlijk 1 miljoen IOTA-munten.

 

De voordelen van IOTA

Door de gebruikte technologie heeft IOTA enkele voordelen die we niet vinden in andere cryptoprojecten. Natuurlijk heeft het project ook nadelen, al zullen we ons nu vooral richten op de belangrijkste voordelen van IOTA.

Het belangrijkste voordeel (voor alle gebruikers) is dat er geen directe kosten  zijn. Je betaalt alleen stroomkosten als je de transacties zelf  moet valideren. Geen vaste transactiekosten die je aan het netwerk moet betalen, zoals bij blockchains wel het geval is.

Het tweede voordeel is dat IOTA extreem schaalbaar is. Hoe meer transacties er plaatsvinden, hoe beter het netwerk zal presteren. Kun je je voorstellen dat dit ook het geval zou zijn voor Bitcoin of Ethereum? Deze blockchains worstelen al jaren met dit soort problemen. Bovendien worden  transacties op het IOTA-netwerk razendsnel verwerkt. Dit komt omdat het netwerk vrij groot is. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe sneller  transacties worden verwerkt.

-gebruikers hebben ook geen krachtige computers nodig om lid te worden van het netwerk. Dit betekent dat het u weinig geld zal kosten om aan de slag te gaan. Andere blockchains vereisen vaak krachtige apparaten die meestal erg duur zijn. Dan zijn er nog de hoge kosten van elektriciteit.

Hoewel IOTA een eigen node heeft die alles in de gaten houdt, is het nog steeds een gedecentraliseerd project. Iedereen ter wereld kan deelnemen aan het project en transacties valideren. Natuurlijk zijn er projecten die nog meer gedecentraliseerd zijn, alleen met een heel andere technologie dan IOTA.

Wil je het allemaal even laten bezinken? Bekijk dan onderstaande video nog eens voor een duidelijke samenvatting van wat je in dit artikel leest.

Conclusie

IOTA is dus niet zomaar een cryptoproject. Het maakt geen gebruik van blockchain-technologie, maar het komt veel dichter bij het DAG-principe. Daarom zijn er geen actieve miners of validators om transacties te valideren. Transacties worden gevalideerd door gebruikers die zelf een transactie willen uitvoeren. Elke gebruiker moet de laatste twee transacties valideren voordat hij zelf een transactie kan uitvoeren.

Het voordeel van IOTA is dat het een extreem snel netwerk is waarmee gebruikers nauwelijks transactiekosten hoeven te betalen. Een nadeel is dat IOTA een redelijk gecentraliseerd project is. Er is een groot knooppunt dat alles in de gaten houdt. Je kunt dit  vergelijken met een bank of overheid die ook  controle houdt over alle transacties die via de bank gaan.

IOTA’s doel is om de communicatie tussen IoT-apparaten te verbeteren en tegelijkertijd elektriciteit en kosten te verlagen. Daarom was de interesse in dit project net zo groot als in MIOTA-Coins. Vrijwel direct na de start stond het project in de top 100 cryptoprojecten en staat het zelfs al heel lang in de top 20.