Wat is yield farming? Volledige gids!

Yield farming is een zeer populair concept in DeFi-ruimten. Dit is een manier voor eigenaren van cryptocurrency om geld te verdienen zonder daadwerkelijk iets te doen. Je kunt het dus vergelijken met de rente die je verdiende van je spaargeld (een paar jaar geleden).

Maar velen weten nog steeds niet wat farming is en hoe het werkt. Onnodig te zeggen dat ze weten hoe ze geld kunnen verdienen met de cryptocurrencies die ze ergens gebruiken. Dit artikel is een gids voor iedereen die alles wil weten over farming. Leer wat yield farming is, hoe het werkt en hoe u aan de slag kunt! Maar bekijk eerst deze video hieronder.

Wat is yield farming?

Yield farming is een methode om cryptocurrency-winsten te optimaliseren met behulp van verschillende strategieën. Dit is het proces waarbij de gebruiker liquiditeit verschaft aan het DeFi-protocol en retouren ontvangt in de vorm van tokens.

Het fenomeen van yield farming wordt verklaard door de groeiende belangstelling voor DeFi en de instroom van grote hoeveelheden liquiditeit op geldmarkten zoals Compound. Het oorspronkelijke idee van het protocol was heel eenvoudig: het verbinden van kredietverstrekkers en kredietnemers. Nou, dat is niet alles.

Het platform maakt gebruik van een liquiditeitspoolingsysteem waarmee kredietverstrekkers activa aan de markt kunnen verstrekken en gebruikers van de markt kunnen lenen. Vergelijk het dus een beetje met banken en mensen die geld willen lenen bij banken, bijvoorbeeld om een ​​huis te kopen. Als de lener de lening niet kan terugbetalen, fungeert het huis als onderpand.

Naast de rente en vergoedingen die voor elke transactie in rekening worden gebracht, wordt de liquiditeitsverschaffer in tokens betaald. Tokens kunnen door de markt worden gewaardeerd en verkocht of behouden. De opbrengsten zijn vaak erg hoog, wat gebruikers aanmoedigt om liquiditeit te verstrekken om nieuwe gedecentraliseerde financieringsprotocollen te financieren.

De term “yield farming” kwam van deze dubbele beloning. Trends in de yield farming worden gedemocratiseerd door de creatie van nieuwe DeFi-protocollen en de ontwikkeling van verschillende strategieën. Tegenwoordig maken mensen gebruik van de mogelijkheden die verschillende DeFi-applicaties bieden met als doel beloningen te verdienen.

Wat is crypto farming?

In het geval van cryptocurrencies worden in de farming eenheden van cryptocurrencies gestort in de liquiditeitspool van het DeFi-protocol om beloningen te verdienen. Leners worden beloond in de vorm van speciale tokens, ook wel governance tokens genoemd. Deze tokens geven de eigenaar het recht om deel te nemen aan protocolbesluiten door te stemmen.

Het bekendste platform dat native tokens levert aan liquiditeitsverschaffers zijn Compound met COMP-token en Balancer met BAL-token. Rendementen zijn vaak erg aantrekkelijk voor liquiditeitsverschaffers omdat het DeFi-protocol middelen nodig heeft om te groeien.

De concepten achter farming worden gedreven door stimuleringsstrategieën voor liquiditeitsmijnbouw. Gebruikers die ‘boeren’ worden genoemd, vinden slimme manieren om deze tokens te bewerken door niet vaak gebruikte tokens te lenen en ze aan het platform uit te lenen. Het delven van deze tokens kan betere inkomsten genereren dan alleen inkomsten uit rente. Om de efficiëntie te maximaliseren, herhalen gebruikers dit proces in andere DeFi-toepassingen

Farming voor iedereen?

Elke crypto-eigenaar die een portemonnee zoals MetaMask of Ledger bezit, kan mogelijk farmen. Dit is een haalbare strategie om cryptocurrencies te laten werken, zolang de inkomsten ten minste de vereiste transactiekosten dekken.

In plaats van een overhaaste beslissing te nemen, zal het enige tijd duren om alle nodige zekerheid te krijgen dat uw project gezond en veilig is. Momenteel hebben de meest risicovolle strategieën geen zin en zijn ze mogelijk niet houdbaar op de lange termijn

De lichte blootstelling van de portemonnee aan de sterkste projecten met producten met sterke indicatoren (contracten of vast aantal gebruikers) is immers interessanter dan de te hoge opbrengsten die verdachte projecten bieden.

Was de totale valuta vergrendeld (TVL)?

Als het gaat om yield farming, horen we vaak over Total Value Locked (TVL). Dit weerspiegelt de hoeveelheid cryptografie die is vergrendeld in het DeFi-protocol voor yield farming. Hierdoor kun je zien hoeveel waarden er in het logboek staan.

Een lage TVL in het logboek betekent dat u een hoge ROI moet behalen, maar verhoogt ook het risico op verspild werk. In dat geval zal het project veel instabieler zijn. Aan de andere kant, hoe hoger de TVL, hoe lager het rendement. Dit komt omdat het risico dat de gebruiker neemt veel kleiner is.

U moet dus zelf beslissen: krijgt u liever meer aandacht en neemt u meer risico, of heeft u meer zekerheid en een lagere rente?

Wat voor soort farming heb je?

De term yield farming kan worden geïnterpreteerd als een verscheidenheid aan activiteiten met lage of hoge jaarlijkse rentetarieven, afhankelijk van het risico van het project. Laten we eens kijken naar enkele van deze activiteiten, van het laagste risico tot het hoogste risico.

Geld lenen en rente verdienen

De eerste en meest toegankelijke activiteit voor iedereen is het storten van cryptocurrencies op platforms zoals Compound en Aave. In ruil voor deze inleg ontvangt u een variabele rente op basis van vraag en aanbod. Dit is het bedrag dat u kunt lenen. Over het algemeen schommelen de beschikbare rentetarieven op deze platforms tussen 0,1% en 40%.

Hogere rentetarieven zijn het gevolg van leningen die u toegang geven tot aantrekkelijkere rentetarieven. De prijzen kunnen binnen een paar dagen kelderen, maar dit is een van de activiteiten met het laagste risico in de yield farming en is geschikt voor degenen die willen beginnen.

Bij het berekenen van rendementen ontvangen samengestelde deposanten en leners altijd COMP-tokens. Deze worden op de markt gewaardeerd en fungeren ook als governance-tokens, zodat u ze kunt houden voor verkoop of om te stemmen.

Natuurlijk kun je meer geld verdienen in de farm door de tokens die je verdient te sparen. Als u deze behoudt, kan hun waarde in de toekomst toenemen, waarna u uw tokens tegen een hogere prijs kunt verkopen. Tokens zijn zo populair dat hoge prijzen vaak resulteren in lage rentetarieven in yield farming.

Vaults

Een tweede methode van yield farming is uitgevonden door Yearn en omvat een kluis. De kluis bevat een smart contract cryptocurrency-escrow die fungeert als een “automatisch hedgefonds” waarop de strategie van toepassing is. In dit geval is dat de strategie die het hoogste rendement ooit heeft opgeleverd. Als een beter rendement wordt gevonden, kan de kluis zijn strategie wijzigen.

U kunt stablecoins of andere activa die door het platform worden ondersteund, storten. De omzet is interessant en is het resultaat van de automatische verkoop van governance-tokens die door de strategie worden gegenereerd.

Rendementen worden gegenereerd op basis van de activa die in de kluis zijn gedeponeerd. Het risico zit in de kluiscode. Als alternatief kan de strategie gebaseerd zijn op CDP. CPD is een schuldovereenkomst die door alle deposanten wordt gedeeld.

Het verstrekken van tokens voor de liquiditeits pool

De derde optie is om cryptocurrencies in de liquiditeitspool te gebruiken op verschillende DeFi-platforms zoals Uniswap en Balancer. Liquiditeitsverschaffers (aanbieders die liquiditeit aan het platform verstrekken) ontvangen commissies op beurzen die door deze pools gaan. Houd echter rekening met het risico van tijdelijke verliezen en bouw een gedecentraliseerd handelsplatform. Dit wordt ook wel een grillig verlies genoemd en is een veelvoorkomend probleem binnen DeFi.

Te grote prijsverschillen tussen activa leiden tot verlies van een deel van het kapitaal. Om de bijbehorende risico’s te begrijpen, moet u daarom vooraf het potentieel voor activavolatiliteit berekenen.

Stablecoin-instellingen

De vierde optie is om stablecoin- of governance-tokens (USDT, YFI, COMP, etc.) te vermelden in ruil voor nieuwe tokens. Als u het contract bevestigt, is de activiteit zelf niet zo gevaarlijk. In dit geval staat YAM of Harvest.finance bijvoorbeeld uren of dagen later voor de gemeenschap om feedback te geven over het contract.

Veel projecten proberen mee te gaan en lopen het risico kapitaal te verliezen als het project frauduleus is. Bovendien is vermelding technisch eenvoudig, dus u kunt de transactiekosten niet dekken zonder tokens te kopen op een gedecentraliseerd uitwisselingsplatform.

Boeren zijn geïnteresseerd in deze projecten en zijn op zoek naar rentetarieven op deze tokens zonder intrinsieke waarde variërend van 1.000 tot 30.000%. Prijsstelling is in veel opzichten misleidend en neemt af naarmate het volume aan contracten toeneemt.

In de zee van waardeloze projecten is het de moeite waard om een ​​paar projecten te overwegen, vooral als het product niet beschikbaar is. YAM is de eerste badge en projecten in deze richting kunnen voor sommigen logisch zijn. Voordat u aan dit soort projecten begint, is het belangrijk om iets over cryptografie te weten. Alleen dan kun je bepalen of het de moeite waard is om in een project te investeren.

Tokens die in waarde stijgen

De vijfde optie ligt dichter bij de vierde optie, maar is riskanter omdat de tokens die van kracht worden niet langer tokens zijn, maar tokens die een deel van het geld vertegenwoordigen dat wordt gestort in diensten zoals Uniswap en balancers. Maak je geen zorgen als je nog niet begrijpt waar we het over hebben.

Voeg eerst de transactie toe aan het proces. Dit omvat kosten, maar het belangrijkste is dat er ook het risico van kapitaalverlies is. Dit komt voornamelijk door het feit dat de markt erg volatiel en volatiel is. Naast de airdrops van UNIcoin aan eerdere gebruikers, biedt Uniswap ook de mogelijkheid om UNI op deze manier terug te krijgen. Een enorme geldstroom dus.

Houd er rekening mee dat je slechts ongeveer $ 30.000 nodig hebt om de dagelijkse kosten te dekken voor het verwijderen van de UNI die je hebt ontvangen. Uniswap is het meest interessante en solide project van deze kans, maar het wordt niet voor iedereen aanbevolen.

De bekendste protocollen

Er zijn ontzettend veel verschillende DeFi-protocollen en applicaties die je zou kunnen gebruiken voor yield farming. Hieronder gaan we je vertellen wat de bekendste en meest gebruikte protocollen zijn. Natuurlijk willen we je wel aanraden om ook zelf goed onderzoek te doen naar deze applicaties alvorens te starten met yield farming.

Aave

Aave is een protocol dat een platform biedt voor het lenen en uitlenen van cryptocurrencies. Cryptocurrency-geldschieters worden geldschieters genoemd en zijn geïnteresseerd in de hoeveelheid geld die ze aan andere gebruikers, de leners, lenen.

Als lener wil je de crypto lenen en vervolgens investeren. Wel dient u eerst onderpand te storten op het platform van Aave. Dit is een garantie dat de kredietverstrekker ervoor zal zorgen dat de gebruiker die geld wil lenen voldoende krediet heeft.

Door geld te lenen via het platform van Aave, kunt u geïnteresseerd raken in cryptocurrencies die u anders niet zou gebruiken.

Balancer

Het protocol van Balancer biedt liquiditeit voor een verscheidenheid aan DeFi-toepassingen. Dit doe je door de tokens op de juiste manier in de pool te plaatsen. Hierdoor wordt de liquiditeitsvoorziening sterk gestroomlijnd.

Balancers zijn een van de meest winstgevende farmingmethoden voor veel gebruikers van cryptocurrency. Om deze reden is het zeker de moeite waard om meer over dit protocol te leren en het misschien op te nemen in uw yield farmingstrategie.

Curve

Curve Finance is een protocol voor decentrale uitwisseling voor het uitwisselen van tokens. Dit gaat niet over tokens, vooral niet over stablecoins. Dit zijn munten die altijd dezelfde waarde hebben en vaak gekoppeld zijn aan fiat valuta zoals de euro en de Amerikaanse dollar.

Een van de voordelen van Curve is dat gebruikers relatief weinig slippen. Dit is het prijsverschil tussen swaps. De afwijking kan erg groot zijn. Dit wordt erkend als het grootste nadeel van geautomatiseerde marktmakers (AMM’s).

Veel gebruikers kiezen voor farming met behulp van het Curve Finance-platform. Over het algemeen is het risico wat lager dan bij andere protocollen omdat stablecoin hier liquiditeit biedt.

Compound

Net als Aave is Compound Finance een platform waar mensen crypto kunnen lenen en uitlenen. Zowel de geldverstrekker als de lener zijn verplicht om het platform beschikbaar te stellen. De lener betaalt om geld te lenen. Het telt mee als het inkomen van een geldschieter.

Een Ethereum-portemonnee is vereist om de verbinding te gebruiken. Vervolgens kunt u de tokens in de liquiditeitspool storten. U kunt dan rente verdienen op de tokens die u op het platform beschikbaar heeft gesteld.

MakerDAO

Je hebt vast wel eens gehoord van Maker en MakerDAO. Dit protocol heeft zijn eigen stablecoin genaamd DAI. Het MakerDAO protocol zorgt ervoor dat de waarde van deze munt altijd gelijk is. Ik heb iemand nodig die tokens wil gebruiken om de waarden hetzelfde te houden.

Je kunt inzetten op verschillende soorten tokens. B. ETH, BAT, USDC of WBTC. Dit betekent dat er nogal wat opties zijn voor yield farming.

U kunt geïnteresseerd raken door tokens te deponeren in het makerlogboek. Deze rente is zeer hoog in vergelijking met de rente die kan worden verkregen met de andere hier beschreven protocollen. Daarom is het zeker de moeite waard om dieper in Maker te graven en het te gebruiken voor hoogproductieve farms.

Uniswap

Uniswap is een DEX waarmee gebruikers tokens kunnen inwisselen voor andere tokens. Dit gebeurt via de liquiditeitspool. Een liquiditeitspool is een verzameling munten in het bezit van slimme contracten. Als gebruiker kun je tokens storten op dit slimme contract. De blockchain volgt vervolgens het storten van tokens in de liquiditeitspool.

Gebruikers kunnen tokens inwisselen voor tokens uit de pool. Alle gebruikers die tokens naar de pool sturen, zullen geïnteresseerd zijn. Deze rente wordt betaald uit de vergoeding die de gebruiker betaalt bij het inwisselen van tokens.

Daarom kunt u, door liquiditeit aan DEX te verstrekken, op het Uniswap-platform rendements yield bedrijven.

Synthetix

Synthetix is ​​een protocol om SNX-tokens of ETH uit te zetten en vervolgens synthetische tokens te maken. Alles wat aan het product is gekoppeld, kan een synthetisch token zijn.

Iemand kan bijvoorbeeld een synthetische petroleumtoken maken. Dit betekent dat het token altijd dezelfde prijs zal hebben als olie. Dan kun je tokens inzetten om ervoor te zorgen dat de prijs altijd overeenkomt met de prijs van olie. Als je een fout maakt, kun je alle tokens verliezen waarop je hebt ingezet.

Synthetix is ​​​​een platform dat door steeds meer cryptohandelaren wordt gebruikt voor farming, dus het mag zeker niet ontbreken in deze lijst. De rente die u kunt verdienen met Synthetix is ​​zeer hoog in vergelijking met de andere hier beschreven protocollen.

Yearn.finance

Het cryptografische protocol dat de afgelopen jaren veel bekendheid heeft gekregen is Yearn.finance. Dit is een aggregator voor verhuurplatforms zoals Aave en Compound. Dit werd hierboven ook vermeld.

Yearn.finance zelf is geen platform voor het lenen en uitlenen van tokens. Dit is slechts een aggregator en betekent het optimaliseren van dit soort platforms. Als u geïnteresseerd bent in yield farming, is dit protocol essentieel om de beste strategie te bereiken en vervolgens het meeste geld te verdienen.

Risico

Opbrengst Dit artikel kan niet gepubliceerd worden zonder geïnformeerd te zijn over de risico’s van farming. Het is belangrijk om te vermelden dat er veel risico’s zijn aan het farming, waardoor u veel geld kunt verliezen als u niet voorzichtig bent.

Veel mensen vinden het farmen gemakkelijk. Op het eerste gezicht lijkt het misschien zo, maar dat is het niet. Het is niet eenvoudig om een ​​stabiel inkomen te verdienen met de farm. Er is namelijk veel kennis nodig over hoe DeFi-applicaties en -protocollen werken.

Yield farming is het meest effectief voor mensen die het grootste deel van hun kapitaal kunnen investeren. Dit betekent niet dat je niet met een klein bedrag kunt beginnen. Er is geen minimum vereist om te beginnen. Alleen zul je merken dat relatief kleine hoeveelheden cryptocurrencies niet veel vooruitgang boeken. Van daaruit beginnen voornamelijk grote walvissen aan hoogproductieve aquacultuur.

Er zijn risico’s verbonden aan slimme contracten. Yield farming is uitsluitend gebaseerd op slimme contracten. Er zijn in het verleden veel problemen geweest met slimme contracten van Ethereum. Zo werden daar verschillende hacks gevonden die grote hoeveelheden geld konden stelen.

Dit betekent dat het volledig afhangt van hoe slimme contracten werken. Als een van deze slimme contracten kwetsbaar is, kunt u al uw geld verliezen. Dit gebeurt overigens alleen met het kleine DeFi-protocol. Zelfs vandaag de dag zijn er kwetsbaarheden gevonden in grote projecten, die gebruikers aanzienlijke verliezen kunnen kosten.

Het risico van dit laatste vloeit voort uit wat als een groot voordeel wordt gezien. Yield farming wordt gedaan met behulp van blockchain-technologie, een gedecentraliseerde technologie. Het bestaat uit een netwerk dat continu blokken genereert. Dit maakt het netwerk onafhankelijk van de centrale partij. Maar ook hier kunnen zich problemen voordoen. Als je problemen hebt met het maken van blokken, kan dit je hele netwerk beïnvloeden. Dit betekent dat gebruikers geld kunnen verliezen als er een probleem is met de productie van blokken. Daarna is dit geld voor altijd verloren en kan het later niet meer worden teruggevorderd.

Conclusie

Yield farming is een zeer populaire manier om geld te verdienen met cryptocurrencies die u normaal opslaat zonder uw portemonnee aan te raken. Cryptocurrencies kunnen rechtstreeks aan anderen worden uitgeleend via een liquiditeitspool of platform. Als je dit artikel leest, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Ik leerde yield farming door de stappen in deze gids te volgen. Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s die gepaard gaan met yield farming. Je kunt het geld dat je hebt ingezet op elk moment verliezen. Dus pas op dat u niet gaat boeren met geld dat u zich niet kunt veroorloven te verliezen.