Wat doe je bij een crash op de cryptomarkt?

Het kopen en verhandelen van cryptocurrencies is leuk totdat je plotseling je portefeuille waarde ziet verliezen. Een crash in de cryptocurrency-markt stelt vaak je emoties en vastberadenheid op de proef. Want wat doe je als je zuurverdiende geld in één dag tien procent minder waard is? Doorzetten en wachten op het herstel, winst maken of misschien zelfs met verlies verkopen?

Wat er ook gebeurt, reageren op emoties is zelden verstandig. De sleutel tot succes in de wereld van crypto’s? Het is een duidelijke strategie. Met andere woorden, bedenk van tevoren een solide plan en houd je eraan. Maar hoe ziet dat plan of die strategie eruit? Ik vertel je graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Cryptocurrencies zijn vluchtig

Het is een feit dat cryptocurrencies veel op en neer kunnen gaan. In de ene week verdubbelt je geld, terwijl je in de week erna ineens gehalveerd wordt. Plotselinge prijsbewegingen worden ook wel hoge volatiliteit genoemd. Iets wat zeker geldt voor cryptocurrencies.

Overigens is de volatiliteit goed omdat het daghandelaren in staat stelt goede winsten te maken. Een munt (of aandeel) die weinig beweegt, heeft u over het algemeen niet veel nut. In dit geval ben je vaak veel meer kwijt aan transactiekosten en andere vergoedingen.

Volatiliteit is interessant!

Kortom, het is de volatiliteit van crypto’s die ze zo interessant maakt! Wanneer je je realiseert dat grote prijsstijgingen, maar ook prijsdalingen, volkomen normaal zijn, zal het je helpen om al je emoties beter onder controle te krijgen.

Normaal gesproken is het niet raadzaam om direct te verkopen bij een scherpe daling, maar omgekeerd is het niet raadzaam om direct winst te nemen met een goede winst (er staat vaak nog meer winst op het vat).

 

 

3 verschillende soorten handelaren

Verderop in dit artikel bespreek ik 4 ijzersterke investeringsstrategieën om handelssensaties af te weren. Om te zien welke strategie bij jou past, is het goed om eerst te kijken wat voor type handelaar je bent.

Ik onderscheid 3 verschillende soorten handelaren. Welk type past het beste bij jou?

Daytrader 

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent een daytrader dat u uw positie op dezelfde dag opent, maar ook weer sluit. De algemene regel is dat je nooit gaat slapen terwijl je een vrije positie hebt. Dit is vooral geruststellend als u vaak in grote hoeveelheden handelt. Een gemiddelde transactie kan voor een dagelijkse handelaar enkele minuten tot uren duren. Over het algemeen neem je de winst (of het verlies) mee als het prijsverschil 1 tot 2 procent is.

Al deze kleine dingen tellen goed op, zodat u als daytrader een goed rendement haalt.

Swing Trader

Een swingtrader is iemand die in relatief korte tijd crypto koopt. U bent een swingtrader als u uw cryptocurrency enkele dagen tot enkele weken vasthoudt.

HODLtrader

HODL is een bekende term in de wereld van cryptocurrencies. HODL staat voor “Hold On for Dear Life”. Het betekent dat je cryptocurrencies vooral ziet als een langetermijninvestering. Dus voor jaren bijvoorbeeld een periode van 5 tot 10 jaar, wat in crypto bijna een eeuwigheid is. Toch is het voor de meeste mensen een waardevolle strategie, aangezien de meeste valuta’s nieuwe all-time highs blijven neerzetten, ondanks even scherpe dalingen in de tussentijd.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat het in de praktijk gaat om een ​​combinatie van één of meerdere distributeurs. In dit geval kunt u verschillende handelsstrategieën gebruiken.

Risico-opbrengstverhouding

Risico is altijd een onderdeel van de belegging. In de beleggingswereld wordt vaak gesproken over de risico/opbrengstverhouding. In de praktijk betekent dit vaak: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een dikke winst. Geld op een spaarrekening zetten brengt een laag risico op verlies met zich mee, maar biedt ook (bijna) geen rendement.

Obligaties en aandelen zijn wat riskanter en u neemt veel risico bij het handelen in opties en cryptocurrencies. Daarentegen is een rendement van honderd procent niet ongewoon. Het is in ieder geval goed om te weten dat een investering nauwelijks zonder enig risico kan worden gedaan. U kunt er alles aan doen om dit risico te minimaliseren. Op basis van de 4 solide beleggingsstrategieën hieronder, zorg ervoor dat u niet in paniek raakt door al uw munten te verkopen of de winst niet lang genoeg laat lopen.

Goede handelaren houden vast aan een strategie.

5 Gezonde beleggingsstrategieën

Wat u dus nodig hebt, is een beleggingsstrategie. Met andere woorden: één of meerdere regels die u vooraf met uzelf afspreekt en die u bij verhoging of verlaging ook daadwerkelijk volgt.

Emoties zoals stress, angst of hebzucht en jaloezie komen veel voor in cryptocurrency-handel. Ze hoeven zich er niet voor te schamen en het is heel menselijk om ze te voelen. Het gevoel van een goede winst is heerlijk, het gevoel de waarde van uw portefeuille te zien halveren is bijna pijnlijk en kan uw humeur of zelfs uw leven beïnvloeden.

Ik bespreek vijf verschillende strategieën om u te helpen de winst in verschillende situaties te maximaliseren of uw verliezen met crypto te beperken.

Wed niet alles op 1 munt

Kent u het gezegde “leg niet al uw eieren in één mand” of “wed nooit alles op één paard”? Er zit echt een kern van waarheid in. Het is vooral belangrijk voor HODL-operators om hun portfolio te diversifiëren. Koop verschillende soorten munten en een groot verlies van één munt wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de rest. Een goede richtlijn is maximaal 10-15% van uw crypto-activa per munt.

Oké, heb je al je kapitaal geïnvesteerd in Dogecoin of een andere spectaculaire fokker? Dan was uw voordeel ook groter geweest. Jezelf beschermen tegen verliezen is echter vaak meer waard. De kans dat hij op het exacte moment de munt ophaalt die “naar de maan” gaat, is niet erg groot.

Kortom, zoek een goede balans in je portefeuille. Het feit dat je al een bedrag in cryptocurrencies belegt, brengt al een groter risico met zich mee dan je bijvoorbeeld met aandelen neemt.

Dollar Cost Averaging

Een strategie die veel HODLers gebruiken is dollar cost averaging (DCA), waarbij je bijvoorbeeld elke maand of week munten koopt voor een vast bedrag. Hoe u uw emoties zoveel mogelijk kunt uitschakelen en profiteren van lagere inkoopprijzen tijdens en na een crash.

Op de lange termijn loopt u met DCA beduidend minder risico op verlies. Als je alles in één keer zou kopen, zou het volledig afhankelijk zijn van de aankoopprijs op dat moment.

Bepaal vooraf uw exitstrategie

Een exitstrategie is erg belangrijk voor alle soorten handelaren. Een exitstrategie houdt in dat u vooraf bepaalt wat u met een bepaalde winst of verlies doet.

Stel uzelf de volgende vragen:

  • Wat is het maximale verlies dat u zou accepteren?
  • Wat is mijn winstdoel?

Het antwoord op deze vragen geeft u “stop loss” en “takeprofit”.

Exit Strategy 2.0: Spreads kopen en verkopen

Natuurlijk hoef je hier niet op alles of iets in te zetten. Veel mensen met een strategie denken ook van tevoren wanneer ze een percentage van hun portefeuille zullen verkopen.

Spreek bijvoorbeeld met uzelf een reeks prijspunten af ​​waartegen u 10 of 20 procent van de waarde verkoopt. Laat vervolgens de resterende 80-90% van uw portefeuille lopen totdat de prijs zijn volgende doel bereikt. (Gebruik deze strategie zelfs als de prijzen dalen om uw verlies te beperken.) Zo kunt u op tijd winst maken als de koers na een snelle stijging even sterk daalt en vice versa.

Winst? Tip: neem uw investering

Ongeacht wat veel beleggers doen, haal uw volledige investering eruit wanneer de portefeuille een goede winst maakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de waarde van uw portefeuille is verdubbeld, maar ook eerder.

Dit zorgt ervoor dat u nooit meer geld verliest dan u oorspronkelijk heeft belegd.

Maak deze fouten niet!

Bovenstaande strategieën zijn voornamelijk gericht op manieren om uw portefeuille en posities te beschermen tegen een groot verlies of vroegtijdige verkoop.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de manier waarop u werkt en het aandeel van uw totale vermogen in cryptocurrencies. Vermijd de onderstaande fouten en u haalt het meeste uit uw transacties zonder tegelijkertijd te veel risico te nemen.

Zet niet al je geld in crypto

Veel handelaren worden verleid door de enorme winsten die mogelijk zijn met cryptocurrencies. Ze beleggen al hun vermogen in cryptocurrencies en niet meer in aandelen of als spaargeld op een spaarrekening.

Als de cryptocurrency-markt crasht, verliest u plotseling een aanzienlijk deel van uw vermogen. Bepaal daarom altijd vooraf met welk deel van uw totale vermogen u cryptocurrencies wilt riskeren. Maximaal 25-30% is een goede richtlijn.

Er is geen duidelijke exit-strategie

Zorg dat je altijd weet wat je gaat doen tegen een bepaalde prijs. Dit zorgt ervoor dat je niet handelt vanuit emoties en het grote geheel blijft zien.

Individuele transacties zijn meestal beter dan honderd kleine transacties

Bent u een daghandelaar? Pas dus op voor het risico van te veel en met kleine bedragen handelen. Individuele transacties met grote bedragen zijn meestal winstgevender. Zo voorkom je direct dat je relatief hoge kosten moet uitgeven aan erelonen en andere zakelijke kosten.

Doe geen onderzoek

Zoek altijd zelf naar een munt. Ontdek waarom u in een bepaalde cryptocurrency investeert. Geen onderzoek doen naar een munt is eigenlijk synoniem met gokken.

Volg een crypto-cursus en maximaliseer uw winst!

Door een goede crypto-cursus te volgen, vermijd je beginnersfouten en leer je een goede strategie die je vermogen beschermt. Lees ook mijn artikel over de 5 beste cryptocursussen van Nederland. Wist je dat 99% van de mensen die beginnen met cryptocurrencies op de lange termijn hun geld zullen verliezen? Ze komen binnen als de prijzen hoog zijn, omdat ze van anderen hebben gehoord hoeveel winst ze hebben gemaakt.

Van schaap tot wolf

Hij leert je niet bij de schapen te horen, maar de machtige wolf voor de kudde te zijn. Leer meer over de wereld van cryptocurrencies, inclusief de beste HODL- en daytrade-strategieën om uw winst te maximaliseren en uw verliezen te beperken. Iets voor jou?