De prijs van Bitcoin maakt een stijgende beweging, wat zorgt voor toenemende interesse. Echter, er zijn veel kritische geluiden. Er zijn mensen die geloven dat Bitcoin gedoemd is om te falen, met als gevolg een groot waardeverlies. In dit stuk bespreken we de argumenten waarom Bitcoin niet zal ondergaan en waarom verwacht wordt dat zijn prijs zal blijven toenemen.
Bitcoin-schaarste groeit in de loop van de tijd
Het is duidelijk dat wanneer iets schaars is, de prijs zal stijgen. Dit komt door vraag en aanbod; Hoe hoger de vraag en hoe lager het aanbod, hoe hoger de prijs. Andersom werkt het natuurlijk ook. Wanneer veel mensen bitcoins verkopen en er zijn weinig kopers, begint de prijs van bitcoins te dalen. Bitcoin heeft echter een zeer belangrijke eigenschap die ervoor zorgt dat de waarde van Bitcoin in de toekomst zal stijgen.
Bitcoin-halvering vindt ongeveer om de vier jaar plaats. Dit is een technisch proces dat de beloning van de miners halveert. En dit zijn de enige nieuwe bitcoins die nog worden geproduceerd. De laatste keer dat er een Bitcoin halving was was in mei 2020. Daarna ging de beloning van 12,5 naar 6,25 Bitcoins per blok. Het halveren van Bitcoin verlengt ook de tijd die nodig is om een nieuw blok te maken. Op deze manier wil de blockchain ervoor zorgen dat het toevoegen van een nieuw blok altijd ongeveer 10 minuten duurt.
Omdat er steeds minder Bitcoin wordt geproduceerd, zal het tekort aan de meest populaire cryptocurrency in de toekomst toenemen. Het aanbod zal afnemen terwijl de vraag toeneemt. Steeds meer 4.444 bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel, zoals Tesla. Hierdoor zal in de toekomst tegelijkertijd de vraag naar Bitcoin toenemen.
Dit is het tegenovergestelde van fysiek geld. Er worden voortdurend nieuwe euro’s gedrukt. Hierdoor daalt de waarde van de euro in plaats van stijgen. We noemen dit inflatie. Daarom is de schaarste van Bitcoin enigszins vergelijkbaar met goud. Er is ook een tekort aan goud, want er is slechts een bepaalde hoeveelheid goud in de wereld. Zodra al het goud is gedolven, moet je tevreden zijn met de huidige hoeveelheid goud.
Bitcoin wordt door steeds meer grote bedrijven geaccepteerd en gebruikt
Iedereen kan zich de bitcoin bubble van 2017 nog herinneren. Bitcoin steeg toen in waarde tot net onder de 20.000 dollar, maar werd enorm populair. Iedereen had het erover; van talkshows tot de bakker op de hoek. Hierdoor zijn veel mensen begonnen met het onderzoeken van Bitcoin. Mensen die er eigenlijk niet veel van wisten. Dat was een van de redenen waarom Bitcoin het toen niet haalde.
Met is sinds de stijging in 2020 iets anders gebeurd. Want het zijn niet particulieren, maar vooral grote bedrijven die erg geïnteresseerd zijn in Bitcoin. Zo kondigde PayPal in 2020 aan dat het ook Bitcoin zou accepteren. Tegelijkertijd gaven verschillende fondsbeleggers toe dat ze ook in Bitcoin hadden geïnvesteerd, toen Europese en Amerikaanse banken geld begonnen te drukken. Ze waren bang voor inflatie in de monetaire valuta en daarom investeerden ze hun geld ook in digitale valuta.
In datzelfde jaar verklaarde Elon Musk dat hij erg geïnteresseerd was in cryptocurrencies en kocht hij in 2021 voor $ 1,5 miljard aan Bitcoin met Tesla. Hij wees er ook op dat het nu mogelijk is om een Tesla-auto te kopen door met Bitcoin te betalen. Nu steeds meer grote bedrijven Bitcoin accepteren en zelf investeren, is de kans op succes van Bitcoin vele malen groter dan in 2017. Dus dat is een van de redenen waarom Bitcoin niet faalt!
Overheden kunnen Bitcoin niet stoppen
Het is duidelijk dat veel overheden niet tevreden zijn met Bitcoin. Ze zijn vaak compatibel met blockchain-technologie, maar ze houden niet van cryptocurrencies. Dit geldt ook voor de Nederlandse overheid en Centrale Banken. Ze hebben Bitcoin niet verboden, maar dat geldt niet voor alle landen. In Bangladesh kunnen inwoners gevangen worden gezet voor het handelen of geld verdienen met Bitcoin.
Maar niemand kan Bitcoin echt stoppen. Regeringen kunnen regels opleggen voor de handel in en het bezit van Bitcoin, maar ze kunnen de blockchain van een land niet blokkeren. Bitcoin draait op de blockchain,
en niet op een centrale server. Als dat laatste het geval is, kunnen landen Bitcoin in één land verbieden.
In Egypte was de handel in bitcoin bijvoorbeeld illegaal. Toch toonden de cijfers van de crypto-uitwisselingen aan dat er veel inwoners van Egypte waren die nog steeds Bitcoin en andere cryptocurrencies bezaten. Dit is het bewijs dat een overheid Bitcoin niet kan stoppen. En dat is iets wat overheden kunnen doen met activa en passiva.
De centrale bank heeft bijvoorbeeld controle over de hoeveelheid fysiek geld in omloop. U kunt zelf beslissen of u geld drukt of ervoor zorgt dat er minder geld in omloop is. Ook kan een overheid met invoerblokkades en tarieven ervoor zorgen dat inwoners bepaalde producten niet kunnen kopen. Neem bijvoorbeeld goud. Aangezien Bitcoin op de blockchain draait, hoeft niemand te wachten tot iemand tussen hen en Bitcoin komt. Overheden en Centrale Banken kunnen het simpelweg niet stoppen. Als gevolg hiervan kan Bitcoin blijven groeien en over de hele wereld worden gebruikt!
Bitcoin werkt met technologie die de toekomst heeft
Bitcoin is een cryptocurrency die draait op de blockchain. Blockchain is een relatief nieuwe technologie. Het bestaat uit een netwerk van verschillende knooppunten die een consensus willen bereiken om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Deze nieuwe blokken bevatten de transacties die zijn gedaan op de Bitcoin-blockchain. Met blockchain is echter veel meer mogelijk dan er alleen cryptocurrencies op draaien.
Decentralized finance (DeFi) wordt bijvoorbeeld steeds groter. DeFi is de stap van financiële dienstverlening naar de blockchain. Neem bijvoorbeeld verzekeringskantoren en banken. Beleid kan net zo goed werken met slimme contracten op de blockchain. Het voordeel: je hebt geen personeel meer nodig om polissen op te stellen en claims te verifiëren. Dit kan allemaal via de blockchain.
De kans is zeer groot dat blockchain onze toekomst gaat bepalen. We vertrouwen dus verre van op de blockchain. Aangezien Bitcoin op de blockchain draait, zal Bitcoin zelf ook lang meegaan. De technologie is enorm populair en het gebruik ervan groeit met de dag. Een nieuwe fysieke valuta zou bijvoorbeeld waarschijnlijk veel minder tijd kosten. De “technologie” van een fysieke valuta is niet toekomstbestendig.
Bitcoin is de eerste cryptocurrency (en dus bijzonder)
Bitcoin zag voor het eerst het levenslicht in 2009. Destijds kon Bitcoin voor een heel klein bedrag worden gekocht. Sindsdien is de populariteit en vraag naar ‘s werelds eerste cryptocurrency explosief gestegen. Daarom heeft het ook twee soorten crypto: Bitcoin en Altcoins.
Bitcoin is voor veel mensen een bijzondere cryptocurrency, omdat het de eerste digitale valuta op de blockchain is. Dit maakt Bitcoin enorm populair en de faalkans is vele malen lager dan bij nieuwe (onbekende) cryptocurrencies. Populariteit helpt ook veel om zijn waarde te behouden.
Je kunt veel geld verdienen met Bitcoin
Als mensen ergens veel geld mee kunnen verdienen, zal er vraag naar zijn. En dat is precies wat er gebeurde met Bitcoin De prijs van Bitcoin kan soms omhoogschieten, maar het kan ook uit het niets een enorme crash veroorzaken. Met beide soorten uitwisselingen kunnen mensen geld verdienen met Bitcoin. En velen hebben dat al gedaan. Hierdoor zal de vraag naar Bitcoin niet snel afnemen. Zelfs als dit het geval is, zijn er nog steeds mensen die geld verdienen aan waardeverlies.
Betekent dit dat Bitcoin gegarandeerd blijft?
Bent u van plan te investeren in Bitcoin en wilt u weten of Bitcoin een goede investering is? Het is altijd aan te raden om voor jezelf een beslissing te nemen en je niet door anderen te laten beïnvloeden. Daarom kunt u de door ons opgegeven redenen niet accepteren. We raden u altijd aan om uw eigen Bitcoin-onderzoek te doen voordat u in Bitcoin investeert.
Ontdek bijvoorbeeld wat het is, hoe het werkt en wat de toekomstplannen van Bitcoin zijn. Dan kun je dat vergelijken met de waarschijnlijke toekomst van de wereld en de samenleving om een beslissing te nemen.